Łosoś norweski w sosie czosnkowo-śmietanowo-majonezowym
  • 45 minut
  • 2 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • łosoś norweski-filet-porcje - 2 opakowania
  • cytryna - 1 sztuka
  • Sos sałatkowy czosnkowy Knorr - 1 sztuka
  • Przyprawa w mini kostkach Czosnek Knorr - 1 sztuka
  • sól do smaku - 1 szczypta
  • pieprz do smaku - 1 szczypta
  • Majonez Hellmann's Babuni - 5 łyżek
  • śmietana słodka 30% - 5 łyżek

Sposób przygotowania:

  1. Filet z łososia norweskiego obrać ze skóry. Umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Posolić i popieprzyć.
  2. Na dnie średniej brytfanki układamy pokrojoną w plastry cytrynę i polewamy delikatnie oliwą. Następnie układamy wcześniej przygotowaną rybkę.
  3. Przygotowujemy sos: mieszamy majonez, śmietanę, sos sałatkowy oraz rozkruszoną mini kostkę Knorr.
  4. Ułożonego w brytfannie łososia polewamy 1/2 przygotowanego wcześniej sosu. Całość przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do rozgrzanego do 200-210 stopni piekarnika na 20 minut.
  5. Następnie wyciągamy brytfankę z rybką, zdejmujemy folię i polewamy 1/4 pozostałego sosu rybkę. Następnie, bez przykrycia wkładamy rybę do pieca na kolejne 10 minut.
  6. Wyciągamy rybkę z pieca dzielimy na porcję i polewamy pozostałym sosem.