Łosoś pachnący koperkiem
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • łosoś w dzwonkach - 600 gramów
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 1 łyżka
  • koperek - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • miękkie masło - 100 gramów
  • cytryna - 1 sztuka
  • olej - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Opłucz, odsącz i posiekaj koperek. Wymieszaj 1/3 koperku z masłem, następnie zawiń w folię i włóż do lodówki.
  2. Opłucz łososia, osusz go i skrop sokiem z cytryny, po czym lekko posyp przyprawą Knorr.
  3. Obierz czosnek, przeciśnij przez praskę i wymieszaj z olejem oraz resztą przyprawy.
  4. Posmaruj zaprawą dzwonka łososia i odłóż na 30 minut w chłodne miejsce.
  5. Piecz łososia na gorącym ruszcie przez około 15 minut.
  6. Przed podaniem posyp dzwonka resztą koperku i na każde połóż kawałek masła koperkowego.