Łosoś pieczony w boczku z sosem musztardowo-miodowym
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • filety z łososia - 4 sztuki
  • Sos do pieczeni jasny Knorr - 1 opakowanie
  • boczek - cienkie plasterki - 12 plastrów
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
  • średniej wielkości ziemniaki - 4 sztuki
  • cebula - 0.5 sztuk
  • musztarda francuska - 2 łyżki
  • miód - 0.5 łyżek
  • koperek - 1 pęczek
  • oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Polej łososia łyżką oliwy i obsyp Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr.
  2. Następnie zawiń w plasterki boczku i włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 160-180 stopni na 10-15 minut.
  3. Przygotuj Sos do pieczeni jasny Knorr zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dodaj do gotowego sosu 2 łyżki musztardy, miód i posiekany koperek. Wymieszaj i - w razie potrzeby - podgrzej.
  4. Umyj i ugotuj ziemniaki. Pokrój boczek w cienkie paski i przesmaż. Dodaj do zrumienionego boczku pokrojoną w paski cebulę, przesmaż 2 minuty. Pokrój ciepłe, ugotowane ziemniaki w grubą kostkę i wymieszaj z boczkiem i cebulą. Dodaj śmietanę i dopraw do smaku Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr.
  5. Wyjmij łososia z folii, ułóż na sałatce ziemniaczanej i skrop sosem.