Łosoś po litewsku

Składniki:

  • pieprz - 1 szczypta
  • sól - 1 szczypta
  • cukier - 1 szczypta
  • margaryna - 40 gramów
  • goździki - 1 szczypta
  • natka pietruszki - 4 łyżki
  • sok z cytryny - 6 łyżek
  • oliwki - 50 gramów
  • wytrawne wino białe - 100 mililitrów
  • łosoś wypatroszony - 800 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Łososia przekrój wzdłuż na połówki. Usuń ości, zdejmij skórę z łuską i pokrój ukośnie na porcje.
  2. Rybę umyj, osusz i skrop sokiem z cytryny.
  3. Posyp przyprawami i pozostaw na 30 minut w chłodnym miejscu.
  4. Masło roztop i polej rybę.
  5. Dodaj wydrylowane oliwki, wlej wino i duś do miękkości. Na koniec posyp natką.