Łosoś pod pierzynką z kaszy gryczanej z musem z bakłażana
  • 60 minut
  • 2 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • dzwonko łososia - 2 sztuki
  • bakłażan - 1 sztuka
  • papryka kolorowa żółta, zielona, czerwona - 4 sztuki
  • cytryna - 1 sztuka
  • natka do dekoracji - 1 sztuka
  • kasza gryczana z warzywami - 200 gramów
  • kperek pęczek - 1 sztuka
  • sól - 2 szczypty
  • pieprz - 2 szczypty
  • Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Knorr - 1 opakowanie
  • Bulion cielęcy Knorr - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Dzwonko łososia umyć osuszyć ręcznikiem papierowym skropić sokiem z cytryny posypać solą i pieprzem. Pozostawić w lodówce na dwie godziny.
  2. Umyć bakłażana przekroić na pół posypać solą. Po około pół godziny zebrać sos z bakłażana ręcznikiem papierowym. Posypać tymiankiem i czosnkiem. Grillować około 20-30 minut.
  3. Wlać do garnka 300 ml wody włożyć torebkę z kaszą i warzywami dodać pół kostki rosołowej, drobiowej. Gotować 15 minut następnie pozostawić w ciepłym miejscu.
  4. Na dzwonko łososia położyć cytrynę i koperek. Całość położyć na papierze do pieczenia zawinąć i związać. Położyć na sitku garnka na parę. Parować około 10 minut.
  5. Paprykę pokroić i grillować na patelni grillowej.
  6. Do wysokiego naczynia włożyć grillowanego bakłażana, paprykę grillowaną, natkę pietruszki wlać kilka łyżek oliwy z oliwek, wody, sok z cytryny, doprawić do smaku solą, pieprzem. Miksować do uzyskania jednolitej masy.
  7. Na talerzu ułożyć paprykę grillowaną, położyć na niej łososia i kaszę. Zapiec w piekarniku około 10 minut. Położyć mus z bakłażana. Posypać ziołami do sałatek i suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią.