Łosoś smażony na maśle, podany z puree cytrynowym oraz pikantnym sosem czekoladowym
  • 45 minut
  • 3 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • dzwonki łososia ze skórą - 3 sztuki
  • masło - 3 łyżeczki
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz cytrynowy - 1 szczypta
  • mąka - 3 łyżki
  • ziemniaki obrane i pokrojone na plasterki - 700 gramów
  • śmietana - 2 łyżeczki
  • sok z cytryny - 1 sztuka
  • wytrawne czerwone wino - 250 mililitrów
  • miód - 125 mililitrów
  • cebula - 2 sztuki
  • świeży imbir - 3 cm kawałek - 1 sztuka
  • tymianek - 2 sztuki
  • gorzka czekolada - 2 sztuki
  • pieprz cayenne - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. Dzwonki łososia myjemy i osuszamy ● Doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym ● Obtaczamy w mące ● Smażymy na rozgrzanym maśle do uzyskania złotego koloru.
  2. Ziemniaki ugotuj do miękkości w osolonej wodzie ● Odcedź ● Ugnieć z masłem, śmietaną i sokiem cytrynowym na gładką masę ● Solą i pieprzem dopraw do smaku.
  3. Zmieszaj miód i wino ● Dodaj pokrojoną cebulę, tymianek oraz imbir pokrojony w paski ● Zagotuj w małym garnku, aż częściowo zredukujemy płyn ● Gotuj 15-20 minut ● Odcedź ● Przelej do małego garnka ● Dodaj czekoladę w kostkach ● Energicznie mieszaj, aż czekolada się rozpuści, a sos zgęstnieje ● Wsyp pieprz ● Dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.