Łosoś smażony na maśle, podany z puree cytrynowym oraz pikantnym sosem czekoladowym

4


Średnie


45 min.


3 os.

Składniki
cebula2 sztuki
śmietana2 łyżeczki
gorzka czekolada2 sztuki
tymianek2 sztuki
sól1 szczypta
miód125 mililitrów
mąka3 łyżki
masło3 łyżeczki
pieprz cayenne1 łyżeczka
wytrawne czerwone wino250 mililitrów
sok z cytryny1 sztuka
pieprz cytrynowy1 szczypta
świeży imbir - 3 cm kawałek1 sztuka
dzwonki łososia ze skórą 3 sztuki
ziemniaki obrane i pokrojone na plasterki 700 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Dzwonki łososia myjemy i osuszamy ● Doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym ● Obtaczamy w mące ● Smażymy na rozgrzanym maśle do uzyskania złotego koloru.
Krok 2
Ziemniaki ugotuj do miękkości w osolonej wodzie ● Odcedź ● Ugnieć z masłem, śmietaną i sokiem cytrynowym na gładką masę ● Solą i pieprzem dopraw do smaku.
Krok 3
Zmieszaj miód i wino ● Dodaj pokrojoną cebulę, tymianek oraz imbir pokrojony w paski ● Zagotuj w małym garnku, aż częściowo zredukujemy płyn ● Gotuj 15-20 minut ● Odcedź ● Przelej do małego garnka ● Dodaj czekoladę w kostkach ● Energicznie mieszaj, aż czekolada się rozpuści, a sos zgęstnieje ● Wsyp pieprz ● Dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.
Autor: Magdalena TomaszekPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl