| |||||||||
| Składniki | ||
| cebula | 2 sztuki | |
| śmietana | 2 łyżeczki | |
| gorzka czekolada | 2 sztuki | |
| tymianek | 2 sztuki | |
| sól | 1 szczypta | |
| miód | 125 mililitrów | |
| mąka | 3 łyżki | |
| masło | 3 łyżeczki | |
| pieprz cayenne | 1 łyżeczka | |
| wytrawne czerwone wino | 250 mililitrów | |
| sok z cytryny | 1 sztuka | |
| pieprz cytrynowy | 1 szczypta | |
| świeży imbir - 3 cm kawałek | 1 sztuka | |
| dzwonki łososia ze skórą | 3 sztuki | |
| ziemniaki obrane i pokrojone na plasterki | 700 gramów |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Dzwonki łososia myjemy i osuszamy ● Doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym ● Obtaczamy w mące ● Smażymy na rozgrzanym maśle do uzyskania złotego koloru. |
| Krok 2 |
| Ziemniaki ugotuj do miękkości w osolonej wodzie ● Odcedź ● Ugnieć z masłem, śmietaną i sokiem cytrynowym na gładką masę ● Solą i pieprzem dopraw do smaku. |
| Krok 3 |
| Zmieszaj miód i wino ● Dodaj pokrojoną cebulę, tymianek oraz imbir pokrojony w paski ● Zagotuj w małym garnku, aż częściowo zredukujemy płyn ● Gotuj 15-20 minut ● Odcedź ● Przelej do małego garnka ● Dodaj czekoladę w kostkach ● Energicznie mieszaj, aż czekolada się rozpuści, a sos zgęstnieje ● Wsyp pieprz ● Dokładnie wymieszaj na jednolitą masę. |
| Autor: Magdalena Tomaszek |