|
Składniki | ||
cebula | 2 sztuki | |
śmietana | 2 łyżeczki | |
gorzka czekolada | 2 sztuki | |
tymianek | 2 sztuki | |
sól | 1 szczypta | |
miód | 125 mililitrów | |
mąka | 3 łyżki | |
masło | 3 łyżeczki | |
pieprz cayenne | 1 łyżeczka | |
wytrawne czerwone wino | 250 mililitrów | |
sok z cytryny | 1 sztuka | |
pieprz cytrynowy | 1 szczypta | |
świeży imbir - 3 cm kawałek | 1 sztuka | |
dzwonki łososia ze skórą | 3 sztuki | |
ziemniaki obrane i pokrojone na plasterki | 700 gramów |
Przygotowanie |
Krok 1 |
Dzwonki łososia myjemy i osuszamy ● Doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym ● Obtaczamy w mące ● Smażymy na rozgrzanym maśle do uzyskania złotego koloru. |
Krok 2 |
Ziemniaki ugotuj do miękkości w osolonej wodzie ● Odcedź ● Ugnieć z masłem, śmietaną i sokiem cytrynowym na gładką masę ● Solą i pieprzem dopraw do smaku. |
Krok 3 |
Zmieszaj miód i wino ● Dodaj pokrojoną cebulę, tymianek oraz imbir pokrojony w paski ● Zagotuj w małym garnku, aż częściowo zredukujemy płyn ● Gotuj 15-20 minut ● Odcedź ● Przelej do małego garnka ● Dodaj czekoladę w kostkach ● Energicznie mieszaj, aż czekolada się rozpuści, a sos zgęstnieje ● Wsyp pieprz ● Dokładnie wymieszaj na jednolitą masę. |
Autor: Magdalena Tomaszek |