Łosoś Teriyaki z sezamem i groszkiem cukrowym
  • 35 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • łosoś świeży - 600 gramów
  • Przyprawa do ryb Knorr - 1 łyżka
  • kawałek korzenia imbiru - 1 sztuka
  • sos sojowy - 100 mililitrów
  • miód - 2 łyżki
  • limonka - 1 sztuka
  • świeża kolendra - 1 pęczek
  • groszek cukrowy - 200 gramów
  • szalotka - 2 sztuki
  • papryczka chilli - 0.25 sztuk
  • sezam - 1 łyżka
  • olej sezamowy - 4 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Łososia podziel na cztery jednakowe medaliony. Następnie skrop olejem i posyp przyprawą do ryb Knorr – odstaw na 15 minut.
  2. Imbir obierz i zetrzyj na drobnej tarce. W misce połącz sos sojowy, podgrzany miód, imbir, oraz sok z limonki. Wszystko wymieszaj a następnie do miski włóż kawałki ryby – wymieszaj dokładnie.
  3. Zamarynowane medaliony wyłóż na blachę z pergaminem, posyp sezamem i wstaw do nagrzanego do 190 st. C piekarnika, piecz 8 minut. Pozostałą marynatę zlej do rondelka i zagotuj, zmniejsz ogień i odparuj. Na koniec dodaj pokrojoną kolendrę.
  4. W tym czasie rozgrzej patelnię, wlej pozostały olej sezamowy i przesmaż pokrojoną w piórka szalotkę. Dodaj po chwili cukrowy groszek i smaz razem 2-3 minut. Dopraw do smaku odrobina sosu sojowego i posiekanej papryczki chilli.
  5. Fasolkę wyłóż na talerze, na środku połóż porcje ryby. Całość polej przygotowanym sosem, udekoruj danie listkami kolendry i podawaj.