Łosoś w sosie bolognese
  • 100 minut
  • 3 osoby
  • Łatwe

Składniki:

    łosoś
  • łosoś - 330 gramów
  • Naturalnie smaczne Spaghetti Bolognese Knorr - 1 opakowanie
  • woda - 1.5 szklanek
  • ziemniaki
  • ziemniaki - 600 gramów
  • oliwa z oliwek - 1 łyżka
  • tymianek do smaku
  • pieprz do smaku
  • surówka
  • czerwona kapusta - 300 gramów
  • małe jabłko - 1 sztuka
  • duża cebula - 0.5 sztuk
  • olej rzepakowy - 3 łyżeczki
  • pieprz do smaku
  • sok z cytryny (do smaku)

Sposób przygotowania:

  1. Saszetkę Naturalnie Smaczne! Spaghetti Bolognese wymieszaj w szklance wody, a następnie przelej zawartość szklanki do naczynia żaroodpornego i połóż w nim płaty łososia. Łososia piecz w rozgrzanym do 175 °C piekarniku przez 15 min.
  2. Umyj i obierz ze skórki ziemniaki i pokrój je w plastry. Do miski dodaj oliwę oraz przyprawy i w tak przygotowanej marynacie wymieszaj plastry ziemniaków. Ziemniaki wyłóż na blachę i piecz w rozgrzanym do 180 °C piekarniku przez 40 min. Ziemniaki i ryba mogę piec się równocześnie w piekarniku.
  3. Posiekaj czerwoną kapustę, a następnie przełóż ją do gotującej się wody. Kapustę gotuj przez 20 min. Następnie na durszlaku odcedź ją z wody, ostudź i skropl sokiem z cytryny. Do tak przygotowanej kapusty dodaj starte na tarce o grubych oczkach jabłko oraz posiekaną cebulę i przyprawy. Upieczoną rybę podawaj z ziemniakami i surówką z kapusty.