Łosoś w sosie koperkowym

66


Średnie


60 min.


4 os.

Składniki
pokrojone kawałki surowego łososia 8 sztuk
Bulionetka drobiowa Knorr1 sztuka
śmietana250 gramów
mąka2 łyżki
cytryna1 sztuka
pieprz
posiekany koperek1 pęczek
woda0.5 litrów
olej3 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Przygotuj sos: Kostkę bulionową drobiową Knorr rozpuść w 1/2 litrze wody i mąki, zagotuj. Dodaj pieprz, odrobinę soli, śmietanę, mąkę oraz koperek. Gotuj do momentu, gdy sos zgęstnieje, nieustannie mieszając (by nie powstały grudki).
Krok 2
Łososia umyj, posól, posyp pieprzem i skrop sokiem z cytryny, po czym odstaw na 40 minut do lodówki.
Krok 3
Następnie usmaż łososia na maśle, włóż do szklanego naczynia i polej sosem. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Autor: Piotr MurawskiPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl