Łosoś w sosie koperkowym
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • pokrojone kawałki surowego łososia - 8 sztuk
  • Bulionetka drobiowa Knorr - 1 sztuka
  • śmietana - 250 gramów
  • mąka - 2 łyżki
  • cytryna - 1 sztuka
  • pieprz
  • posiekany koperek - 1 pęczek
  • woda - 0.5 litrów
  • olej - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj sos: Kostkę bulionową drobiową Knorr rozpuść w 1/2 litrze wody i mąki, zagotuj. Dodaj pieprz, odrobinę soli, śmietanę, mąkę oraz koperek. Gotuj do momentu, gdy sos zgęstnieje, nieustannie mieszając (by nie powstały grudki).
  2. Łososia umyj, posól, posyp pieprzem i skrop sokiem z cytryny, po czym odstaw na 40 minut do lodówki.
  3. Następnie usmaż łososia na maśle, włóż do szklanego naczynia i polej sosem. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.