Łosoś w sosie szafranowym

0


Łatwe


30 min.


4 os.

Składniki
łosoś (filet)4 sztuki
cytryna0.5 sztuk
kremówka 36%200 mililitrów
mascarpone2 łyżki
masło2 łyżki
oliwa2 łyżki
mąka1 łyżka
szafran1 szczypta
kurkuma1 szczypta
sól1 szczypta
pieprz1 szczypta
szalotka pokrojona w drobną kostkę 2 sztuki
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr4 szczypty
Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr1 sztuka
Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr1 sztuka
Przygotowanie
Krok 1
Łososia myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym, polewamy sokiem z cytryny, posypujemy przyprawą Delikat oraz pieprzem i odstawiamy na około 10 minut.
Krok 2
W tym czasie przygotowujemy sos. Szalotki podsmażamy na maśle, a kiedy będą miękkie dolewamy kremówkę i dodajemy mascarpone. Mieszamy, aby składniki się połączyły a następnie dodajemy szafran, kurkumę, odrobinę pieprzu, kosteczkę cebulową i pietruszkową. Sos gotujemy około 5 minut na wolnym ogniu aby smaki się połączyły, a na koniec dodajemy rozmieszaną z 100 ml zimnej wody mąkę. Kiedy sos zgęstnieje i zacznie wrzeć, zdejmujemy go z ognia i miksujemy blenderem.
Krok 3
Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu a łososia obsmażamy na oliwie (najlepiej na patelni grillowej). W sumie około 3 minuty z każdej strony.
Krok 4
Ugotowany makaron mieszamy z sosem i wykładamy na talerze. Na wierzchu kładziemy po jednym kawałku ryby. Dekorujemy świeżym koperkiem.
Autor: Kasia G.Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl