Łosoś w sosie szafranowym
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • łosoś (filet) - 4 sztuki
  • cytryna - 0.5 sztuk
  • kremówka 36% - 200 mililitrów
  • mascarpone - 2 łyżki
  • masło - 2 łyżki
  • oliwa - 2 łyżki
  • mąka - 1 łyżka
  • szafran - 1 szczypta
  • kurkuma - 1 szczypta
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta
  • szalotka pokrojona w drobną kostkę - 2 sztuki
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 4 szczypty
  • Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr - 1 sztuka
  • Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Łososia myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym, polewamy sokiem z cytryny, posypujemy przyprawą Delikat oraz pieprzem i odstawiamy na około 10 minut.
  2. W tym czasie przygotowujemy sos. Szalotki podsmażamy na maśle, a kiedy będą miękkie dolewamy kremówkę i dodajemy mascarpone. Mieszamy, aby składniki się połączyły a następnie dodajemy szafran, kurkumę, odrobinę pieprzu, kosteczkę cebulową i pietruszkową. Sos gotujemy około 5 minut na wolnym ogniu aby smaki się połączyły, a na koniec dodajemy rozmieszaną z 100 ml zimnej wody mąkę. Kiedy sos zgęstnieje i zacznie wrzeć, zdejmujemy go z ognia i miksujemy blenderem.
  3. Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu a łososia obsmażamy na oliwie (najlepiej na patelni grillowej). W sumie około 3 minuty z każdej strony.
  4. Ugotowany makaron mieszamy z sosem i wykładamy na talerze. Na wierzchu kładziemy po jednym kawałku ryby. Dekorujemy świeżym koperkiem.