Łosoś w sosie szczawiowym

0


Średnie


30 min.


4 os.

Składniki
oliwa z oliwek2 łyżki
pieprz1 szczypta
śmietana0.5 szklanek
sól1 szczypta
szalotka4 sztuki
masło2 łyżki
sok z cytryny1 łyżka
białe wytrawne wino2 łyżki
liście szczawiu150 gramów
łosoś dzwonka4 sztuki
melisa4 sztuki
Przygotowanie
Krok 1
Szalotki i szczaw posiekaj.
Krok 2
Na rozgrzany olej wrzuć szalotki i zeszklij, po czy dodaj szczaw, skrop winem i duś ciągle mieszając. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 3
Łososia umyj, osusz, skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem, zostaw na kilka minut, po czym usmaż z obu stron na rozgrzanej oliwie.
Krok 4
Śmietanę lekko ubij, wlej do szczawiu, wymieszaj i podgrzej.
Krok 5
Rybę przełóż na półmisek, polej sosem, udekoruj listkami melisy.
Autor: pasibrzuchPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl