Łosoś w sosie szczawiowym

Składniki:

  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • pieprz - 1 szczypta
  • śmietana - 0.5 szklanek
  • sól - 1 szczypta
  • szalotka - 4 sztuki
  • masło - 2 łyżki
  • sok z cytryny - 1 łyżka
  • białe wytrawne wino - 2 łyżki
  • liście szczawiu - 150 gramów
  • łosoś dzwonka - 4 sztuki
  • melisa - 4 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Szalotki i szczaw posiekaj.
  2. Na rozgrzany olej wrzuć szalotki i zeszklij, po czy dodaj szczaw, skrop winem i duś ciągle mieszając. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Łososia umyj, osusz, skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem, zostaw na kilka minut, po czym usmaż z obu stron na rozgrzanej oliwie.
  4. Śmietanę lekko ubij, wlej do szczawiu, wymieszaj i podgrzej.
  5. Rybę przełóż na półmisek, polej sosem, udekoruj listkami melisy.