| |||||||||
| Składniki | ||
| oliwa z oliwek | 2 łyżki | |
| pieprz | 1 szczypta | |
| śmietana | 0.5 szklanek | |
| sól | 1 szczypta | |
| szalotka | 4 sztuki | |
| masło | 2 łyżki | |
| sok z cytryny | 1 łyżka | |
| białe wytrawne wino | 2 łyżki | |
| liście szczawiu | 150 gramów | |
| łosoś dzwonka | 4 sztuki | |
| melisa | 4 sztuki |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Szalotki i szczaw posiekaj. |
| Krok 2 |
| Na rozgrzany olej wrzuć szalotki i zeszklij, po czy dodaj szczaw, skrop winem i duś ciągle mieszając. Dopraw solą i pieprzem. |
| Krok 3 |
| Łososia umyj, osusz, skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem, zostaw na kilka minut, po czym usmaż z obu stron na rozgrzanej oliwie. |
| Krok 4 |
| Śmietanę lekko ubij, wlej do szczawiu, wymieszaj i podgrzej. |
| Krok 5 |
| Rybę przełóż na półmisek, polej sosem, udekoruj listkami melisy. |
| Autor: pasibrzuch |