|
Składniki | ||
oliwa z oliwek | 2 łyżki | |
pieprz | 1 szczypta | |
śmietana | 0.5 szklanek | |
sól | 1 szczypta | |
szalotka | 4 sztuki | |
masło | 2 łyżki | |
sok z cytryny | 1 łyżka | |
białe wytrawne wino | 2 łyżki | |
liście szczawiu | 150 gramów | |
łosoś dzwonka | 4 sztuki | |
melisa | 4 sztuki |
Przygotowanie |
Krok 1 |
Szalotki i szczaw posiekaj. |
Krok 2 |
Na rozgrzany olej wrzuć szalotki i zeszklij, po czy dodaj szczaw, skrop winem i duś ciągle mieszając. Dopraw solą i pieprzem. |
Krok 3 |
Łososia umyj, osusz, skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem, zostaw na kilka minut, po czym usmaż z obu stron na rozgrzanej oliwie. |
Krok 4 |
Śmietanę lekko ubij, wlej do szczawiu, wymieszaj i podgrzej. |
Krok 5 |
Rybę przełóż na półmisek, polej sosem, udekoruj listkami melisy. |
Autor: pasibrzuch |