Łosoś w śródziemnomorskim stylu
  • 15 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • łosoś - 400 gramów
  • Fix Rurki Arrabiata z kurczakiem Knorr - 1 opakowanie
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • ząbki czosnku - 2 sztuki
  • oliwki - 50 gramów
  • kapary - 1 łyżka
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • cebula - 1 sztuka
  • białe wino - 1 szklanka
  • sól i pieprz do zamarynowania ryby - 1 szczypta
  • woda - 250 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Rybę oprósz solą i pieprzem do smaku.
  2. Na oliwie podsmaż posiekany czosnek i cebulę pokrojoną w piórka. Dodaj kapary, oliwki i całość podlej białym winem. Gotuj, aż wino zupełnie odparuje.
  3. Fix Knorr wymieszaj z 250 ml zimnej wody. Zalej nim składniki na patelni i zagotuj.
  4. Na sosie ułóż rybę. Patelnię przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez około 3 minuty.
  5. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj ją delikatnie z sosem. Rybę przełóż na drugą stronę i gotuj kolejne 3 minuty. Sos można wzbogacić ziołami śródziemnomorskimi, dodając tymianek, szałwię, bazylię i oregano. Gotową rybę podawaj z kawałkiem bułki paryskiej podsmażonej na oliwie i czosnku.