Łosoś z dymką

Składniki:

  • dzwonek łososia - 4 sztuki
  • oliwa - 8 łyżek
  • sól
  • biały pieprz
  • rozmaryn
  • ocet balsamiczny - 5 łyżek
  • dymka - 1 pęczek
  • czosnek ząbki - 2 sztuki
  • masło - 100 gramów
  • rosół na włoszczyźnie - 5 łyżek

Sposób przygotowania:

  1. Od cebulek odkrój szczypior. Rozgrzej 2 czubate łyżki masła i wrzuć cebulki, duś na średnim ogniu, często mieszając, aby zmiękły.
  2. Rozgrzej oliwę i włóż rozmaryn z obranym, przekrojonym na połowy czosnkiem, smaż minutę.
  3. Następnie wyjmij czosnek i rozmaryn i włóż dzwonka łososia, smaż około 4 minut z każdej strony, wyjmij na talerz, przykryj i trzymaj w cieple.
  4. Do tłuszczu ze smażenia ryby wlej ocet balsamiczny i bulion Knorr, gotuj minutę.
  5. Następnie dołóż małe kawałki masła, wymieszaj. Sos dopraw solą i pieprzem. Rybę obłóż cebulkami i polej sosem.