Łosoś z fasolką szparagową
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • filety z łososia - 4 sztuki
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 2 łyżki
  • Przyprawa do warzyw z grilla Knorr - 2 łyżki
  • zielona fasolka szparagowa - 450 gramów
  • masło lub margaryna - 2 łyżki
  • boczek wędzony - 2 plastry
  • bułka tarta - 2 łyżki
  • oliwa - 3 łyżki
  • woda - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Łososia podziel na cztery równe porcje i umieść je w naczyniu żaroodpornym wyłożonym pergaminem. Skrop oliwą i posyp przyprawą Knorr. Odstaw na kilka minut, następnie piecz w temperaturze 160 °C przez 15 minut.
  2. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni, aż zrobią się skwarki.
  3. Fasolkę sparz gorącą wodą, potem odcedź i dodaj na patelnię z boczkiem. Smaż wszystko minutę.
  4. Przyprawę do warzyw z grilla wraz z margaryną dodaj do fasolki. Całość smaż kilka minut, aż wszystko dobrze się połączy.
  5. Pod koniec smażenia posyp warzywa bułką tartą. Podawaj wraz z upieczonym łososiem. Możesz też serwować łososia z cząstką cytryny i gotowanym ryżem.