Łososiowy tymbalik

1


Średnie


90 min.


1 os.

Składniki
kręgosłup, głowa, ścinki z łososia1 sztuka
marchewka2 sztuki
pietruszka1 sztuka
seler korzeniowy1 sztuka
liść laurowy2 sztuki
ziele angielskie3 sztuki
białko z jajek1 sztuka
żelatyna3 łyżki
groszek zielony1 łyżka
sól1 szczypta
pieprz1 szczypta
Przygotowanie
Krok 1
W starych kucharskich książkach, tymbalikami nazywano pasztety pieczone w cieście. Dzisiaj tymbaliki robi się, przynajmniej w domu, z części produktów pozostałych po gotowaniu np. rosołu – tymbaliki z kurczaka, ryb pod galaretę – tymbaliki z ryby itd. Przygotowując łososia w galarecie, gotując wywar, wykorzystuję pozostałości po wyfiletowanym łososiu, czyli kręgosłup, głowę, ścinki. Zawsze tego trochę pozostaje. Foremki w kształcie rybki dostępne są w sklepach, ale równie dobrze można wykorzystać inne np. po jogurtach, serkach, możliwości jest bardzo wiele.
Krok 2
Wywar klarujemy, dodajemy żelatynę. Kawałki ryby wkładamy do foremek, dodajemy np. pokrojoną z wywaru marchewkę, kukurydzę z puszki, zielony groszek i zalewamy sklarowanym wywarem z żelatyną. Czekamy aż stężeje, najlepiej wstawić na kilka godzin do lodówki. Osobiście zawsze dodaję 1 łyżeczkę więcej żelatyny na 1 litr wywaru, przynajmniej jestem spokojny, że rybka na talerzu nie odpłynie.
Autor: ChristopherPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl