LUCYNKA
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 35 minut
  • użytkownik nie podał temperatury °C

Składniki:

  • jajko - 4 sztuki
  • cukier - 1 szklanka
  • mąka - 1 szklanka
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 sztuka
  • cukier puder - 1 szklanka
  • mleko - 0.5 litrów
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • jajko - 2 sztuki
  • żółtko - 2 sztuki
  • mąka - 2.5 łyżki
  • żelatyna - 1.5 łyżek
  • truskawki - 0.5 kilogramów
  • galaretka truskawkowa - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Z podanych składników upiec biszkopt.
  2. Mleko zagotować - jajka, żółtka, mąkę i cukier waniliowy roztrzepać, wlewać do gotującego się mleka i ugotować jak budyń.
  3. Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody, żeby napęczniała i uzupełnić wrzątkiem do połowy szklanki - dokładnie wymieszać.
  4. Połowę truskawek zmiksować.
  5. Kasię utrzeć z cukrem pudrem, dodając po łyżce masy. Cały czas ucierając dodać zmiksowane truskawki i wlać żelatynę.
  6. Wyłożyć masę na biszkopt, udekorować truskawkami i zalać tężejącą galaretką.
  7. Ciasto wstawić do lodówki. Smacznego!