Luizjańska Jambalaya z mięsem wieprzowym

Składniki:

  • chuda wieprzowina - 600 gramów
  • wędzony boczek - 200 gramów
  • pikantna kiełbasa - 300 gramów
  • filety z dorsza - 300 gramów
  • duże krewetki - 9 sztuk
  • Rosół z kury Knorr - 2 szklanki
  • ryż długoziarnisty - 250 gramów
  • pomidory z puszki - 1 opakowanie
  • zielona papryka - 1 sztuka
  • czerwona papryka - 1 sztuka
  • żółta papryka - 1 sztuka
  • seler naciowy łodyga - 2 sztuki
  • cebula - 3 sztuki
  • ząbki czosnku - 3 sztuki
  • wytrawne wino białe - 1.5 szklanek
  • pieprz cayenne - 0.5 łyżeczek
  • sos Tabasco - 1 łyżeczka
  • sos sojowy - 1 łyżeczka
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • sól do smaku
  • oliwa - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój wszystkie rodzaje mięsa. Papryki oczyść i pokrój w kostkę. Seler oczyść z włókien i pokrój w plastry. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
  2. Na rozgrzanej oliwie podsmaż kawałki mięsa, wyjmij je i smaż warzywa. Dodaj pomidory, bulion Knorr, wino, sos sojowy i pieprz.
  3. Zagotuj, po czym dodaj ryż i duś kwadrans.
  4. Na koniec dodaj mięso. Duś jeszcze, aż ryż będzie miękki. Na około 10 minut przed końcem gotowania dodaj krewetki i pokrojoną rybę, dopraw tabasco. Podawaj posypane natką.