Lukrowane gąski
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 200 °C

Składniki:

    kruche ciasto
  • mąka - 15 dekagramów
  • cukier puder - 3 dekagramy
  • Kostka do pieczenia Kasia - 8 dekagramów
  • żółtko - 1 sztuka
  • biszkopt z kremem
  • jajko - 4 sztuki
  • cukier - 28 dekagramów
  • mąka - 10 dekagramów
  • mąka ziemniaczana - 2 dekagramy
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • kakao - 2 dekagramy
  • masa marcepanowa - 10 dekagramów
  • cukier puder - 1 łyżka
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • likier pomarańczowy - 5 łyżek
  • morele z puszki - 25 dekagramów
  • serek mascarpone - 50 dekagramów
  • chudy twaróg - 50 dekagramów
  • śmietana kremówka - 40 dekagramów

Sposób przygotowania:

  1. Z podanych składników i 2 łyżek zimnej wody zagnieść kruche ciasto, zawinąć w folię i schłodzić. Wylepić spód tortownicy, piec 15 minut w temp. 200C. Marcepan zagnieść z cukrem pudrem.
  2. Białka, 15 dag cukru i cukier waniliowy ubić. Dodać żółtka, całą mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
  3. Piec 10 minut w temp. 200C.
  4. Pokroić w paski.
  5. Mascarpone, twaróg, resztę cukru i likier wymieszać.
  6. Śmietanę ubić, 20 dag dodać do kremu serowego, wrzucić morelę.
  7. Posmarować paski ciasta, 1 zwinąć w rulon, ustawić po środku kruchego spodu, owijać pozostałymi paskami.
  8. Marcepan rozwałkować, wyciąć z niego kwiatki.
  9. Cały tort posmarować resztą bitej śmietany, wstawić na 3 godziny do lodówki.
  10. Udekorować kwiatkami i zajączkami z marcepana.