Lukrowane gąski

0


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Kruche ciasto:
mąka15 dekagramów
cukier puder3 dekagramy
Kostka do pieczenia Kasia8 dekagramów
żółtko1 sztuka
Biszkopt z kremem:
jajko4 sztuki
cukier28 dekagramów
mąka10 dekagramów
mąka ziemniaczana2 dekagramy
proszek do pieczenia1 łyżeczka
kakao2 dekagramy
masa marcepanowa10 dekagramów
cukier puder1 łyżka
cukier waniliowy1 opakowanie
likier pomarańczowy5 łyżek
morele z puszki25 dekagramów
serek mascarpone50 dekagramów
chudy twaróg50 dekagramów
śmietana kremówka40 dekagramów
Przygotowanie
Krok 1
Z podanych składników i 2 łyżek zimnej wody zagnieść kruche ciasto, zawinąć w folię i schłodzić. Wylepić spód tortownicy, piec 15 minut w temp. 200C. Marcepan zagnieść z cukrem pudrem.
Krok 2
Białka, 15 dag cukru i cukier waniliowy ubić. Dodać żółtka, całą mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
Krok 3
Piec 10 minut w temp. 200C.
Krok 4
Pokroić w paski.
Krok 5
Mascarpone, twaróg, resztę cukru i likier wymieszać.
Krok 6
Śmietanę ubić, 20 dag dodać do kremu serowego, wrzucić morelę.
Krok 7
Posmarować paski ciasta, 1 zwinąć w rulon, ustawić po środku kruchego spodu, owijać pozostałymi paskami.
Krok 8
Marcepan rozwałkować, wyciąć z niego kwiatki.
Krok 9
Cały tort posmarować resztą bitej śmietany, wstawić na 3 godziny do lodówki.
Krok 10
Udekorować kwiatkami i zajączkami z marcepana.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl