Maczki
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 15 minut
  • 120 stopni C °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 25 dekagramów
  • mąka krupczatka - 20 dekagramów
  • niebieski mak - 0.5 szklanek
  • cukier - 10 dekagramów
  • jajko - 1 sztuka
  • żółtko - 1 sztuka
  • kwaśna śmietana - 1 łyżka
  • proszek do pieczenia
  • cukier puder do dekoracji
  • dżem truskawkowy

Sposób przygotowania:

  1. Sypkie składniki połączyć ze sobą. Dodać jajko, żółtko,śmietanę i posiekać z Kasią. Szybko zagnieść ciasto.
  2. Uformować z ciasta kulę i owinąć w wilgotną ściereczkę.Wstawić do lodówki na 1 godzinę.
  3. Ze schłodzonego ciasta formować kulki o objętości małej łyżeczki. Układać je na blasze wyłożonej pergaminem. Kulki delikatnie spłaszczyć.
  4. Piec na złoty kolor.
  5. Po upieczeniu spodnią część ciasteczek smarować dżemem i skleić z drugim ciasteczkiem, również jego spodnią częścią. Poskładane ciasteczka oprószyć cukrem pudrem.