Magiczne ciasto
  • 10 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 45 minut
  • 160 °C
  • 17x27 cm

Składniki:

  • mąka - 150 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 150 gramów
  • cukier puder - 150 gramów
  • cukier waniliowy - 2 łyżeczki
  • jajka - 5 sztuk
  • sok z cytryny - 1 sztuka
  • mleko - 600 mililitrów
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

  1. Kasię rozpuścić i wystudzić. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na krem. Dodać przestudzoną Kasię.
  2. Następnie dodawać partiami przesianą mąkę i mleko, wszystko razem miksując.
  3. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać sok z cytryny.
  4. Ubitą pianę dodać do masy żółtkowej i delikatnie wymieszać łyżką.
  5. Ciasto przełożyć do szczelnej formy o wymiarach 17 x 27 cm i piec w 160 st. C (opcja piekarnika góra-dół) około 45 minut. Pod koniec pieczenia należy ciasto obserwować, jeśli zacznie pękać należy zakończyć pieczenie.
  6. Ciasto wyjąć z piekarnika, a gdy wystygnie wstawić na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.