Przygotowanie |
Krok 1 |
Zacznij przygotowanie makaronu 4 sery od pokrojenia cebuli w drobną kostkę. Rozgrzej na patelni łyżkę margaryny i wsyp na nią cebulkę. Smaż ją, aż zbrązowieje. Następnie wlej na patelnię szklankę wody oraz szklankę śmietany 30%. Wymieszaj sos rózgą lub łyżką i dodaj do niego kostkę Bulionu warzywnego Knorr. Jeszcze raz dokładnie rozmieszaj składniki i doprowadź sos do wrzenia.
|
Krok 2 |
Teraz zmniejsz ogień i wsyp do sosu pokruszone sery w odpowiednich ilościach: brie, tarty parmezan, ser z niebieską pleśnią, a także gruyère lub ementaler. Mieszaj, aż całkowicie się rozpuszczą. Dodaj do całości szczyptę kurkumy oraz świeżo mielony pieprz. Jeszcze raz przemieszaj. |
Krok 3 |
Odstaw gotowy sos i przejdź do przygotowania makaronu. Zagotuj w dużym garnku 1,5-2 litry osolonej wody. Wybierz swój ulubiony rodzaj makaronu i ugotuj go według wskazówek, które znajdziesz na opakowaniu. |
Krok 4 |
Po ugotowaniu odcedź makaron i natychmiast wsyp go do sosu znajdującego się na patelni. Wymieszaj całość i od razu podawaj. Pamiętaj, że sos może szybko stężeć przez dużą zawartość serów. Jeśli więc po dodaniu makaronu będzie on zbyt gęsty, dolej do niego odrobinę wody z gotowania makaronu. Makaron cztery sery posyp z wierzchu listkami tymianku i posiekanym koperkiem. |