Makaron 4 sery
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • ser brie - 60 gramów
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 sztuka
  • ser z niebieską pleśnią - 60 gramów
  • ser gruyère lub ementaler - 60 gramów
  • ulubiony makaron - 300 gramów
  • margaryna - 1 łyżka
  • cebula mała - 1 sztuka
  • starty parmezan - 2 łyżki
  • śmietana 30% - 1 szklanka
  • gałązki świeżego tymianku - 2 sztuki
  • koperek - 0.5 pęczków
  • Kurkuma z Indii Knorr - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Na margarynie podsmaż drobno pokrojoną cebulę, aż zbrązowieje. Następnie wlej szklankę wody, śmietankę i dodaj kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Dokładnie wymieszaj sos rózgą i doprowadź do wrzenia.
  2. Teraz zmniejsz ogień, dodaj pokruszone sery i mieszaj, aż się rozpuszczą. Dodaj szczyptę kurkumy i świeżo mielony pieprz.
  3. Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu.
  4. Po ugotowaniu odcedź go i natychmiast przełóż do sosu. Szybko wymieszaj i od razu podawaj. Po wierzchu posyp listkami tymianku i posiekanym koperkiem. Jeśli po dodaniu makaronu sos będzie zbyt gęsty, możesz dolać odrobinę wody z gotowania makaronu.