Makaron 4 sery

22


Łatwe


30 min.


4 os.

Składniki
ser brie60 gramów
Bulion warzywny Knorr1 sztuka
ser z niebieską pleśnią60 gramów
ser gruyère lub ementaler60 gramów
ulubiony makaron300 gramów
margaryna1 łyżka
cebula mała1 sztuka
starty parmezan2 łyżki
śmietana 30%1 szklanka
gałązki świeżego tymianku2 sztuki
koperek0.5 pęczków
kurkuma1 szczypta
Przygotowanie
Krok 1
Zacznij przygotowanie makaronu 4 sery od pokrojenia cebuli w drobną kostkę. Rozgrzej na patelni łyżkę margaryny i wsyp na nią cebulkę. Smaż ją, aż zbrązowieje. Następnie wlej na patelnię szklankę wody oraz szklankę śmietany 30%. Wymieszaj sos rózgą lub łyżką i dodaj do niego kostkę Bulionu warzywnego Knorr. Jeszcze raz dokładnie rozmieszaj składniki i doprowadź sos do wrzenia.
Krok 2
Teraz zmniejsz ogień i wsyp do sosu pokruszone sery w odpowiednich ilościach: brie, tarty parmezan, ser z niebieską pleśnią, a także gruyère lub ementaler. Mieszaj, aż całkowicie się rozpuszczą. Dodaj do całości szczyptę kurkumy oraz świeżo mielony pieprz. Jeszcze raz przemieszaj.
Krok 3
Odstaw gotowy sos i przejdź do przygotowania makaronu. Zagotuj w dużym garnku 1,5-2 litry osolonej wody. Wybierz swój ulubiony rodzaj makaronu i ugotuj go według wskazówek, które znajdziesz na opakowaniu.
Krok 4
Po ugotowaniu odcedź makaron i natychmiast wsyp go do sosu znajdującego się na patelni. Wymieszaj całość i od razu podawaj. Pamiętaj, że sos może szybko stężeć przez dużą zawartość serów. Jeśli więc po dodaniu makaronu będzie on zbyt gęsty, dolej do niego odrobinę wody z gotowania makaronu. Makaron cztery sery posyp z wierzchu listkami tymianku i posiekanym koperkiem.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl