Makaron carbonara z cukinią

21


Łatwe


30 min.


4 os.

Składniki
makaron Rigatoni400 gramów
cukinia1 sztuka
cebula1 sztuka
boczek wędzony2 plastry
ząbki czosnku2 sztuki
świeże oregano1 łyżeczka
świeży tymianek1 łyżeczka
śmietana 22%500 mililitrów
starty parmezan lub inny ser o ostrym smaku50 gramów
żółtka2 sztuki
oliwa z oliwek100 mililitrów
Sos do pieczeni jasny Knorr1 sztuka
Przygotowanie
Krok 1
Makaron gotuj w lekko osolonym wrzątku z dodatkiem dwóch łyżek oliwy.
Krok 2
Cukinię dokładnie umyj, przekrój wzdłuż na pół, a następnie pokrój w plastry. Czosnek, boczek i cebulę pokrój w drobną kostkę.
Krok 3
W szerokim rondlu rozgrzej połowę oliwy i smaż na niej boczek, cebulę i czosnek.
Krok 4
Gdy się zrumienią, dodaj cukinię i smaż jeszcze chwilę.
Krok 5
Ugotowany makaron odcedź, ale zachowaj wodę. Wlej jedną chochelkę do smażonej cukinii z boczkiem i dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr. Całość dokładnie wymieszaj.
Krok 6
W oddzielnej misce wymieszaj śmietanę, żółtka oraz parmezan.
Krok 7
Do sosu w rondlu dodaj makaron, gotuj jeszcze przez 1 minutę, a następnie zdejmij rondel z ognia i wlej masę śmietanową. Wszystko szybko i energicznie wymieszaj. Natychmiast podawaj posypane posiekanymi ziołami i polane pozostałą oliwą.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl