Makaron gryczany z duszonymi warzywami i cieciorką
  • 20 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • makaron gryczany, świderki (suchy) - 2 szklanki
  • cieciorka konserwowa - 8 łyżek
  • brokuły - 200 gramów
  • fasolka szparagowa - 200 gramów
  • mała marchewka - 4 sztuki
  • mała cebula - 2 sztuki
  • mały ząbek czosnku - 4 sztuki
  • duża czerwona papryka - 1 sztuka
  • cukinia - 200 gramów
  • mrożony zielony groszek - 60 gramów
  • pomidorki koktajlowe - 180 gramów
  • Flora ProActiv Mocne Kości z witaminą D - 4 łyżeczki
  • zioła prowansalskie - 2 łyżeczki
  • mielone otręby pszenne - 4 łyżeczki

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj warzywa: brokuła i fasolkę szparagową zblanszuj. Marchewkę pokrój w plasterki, cebulę i paprykę w kostkę, cukinię - w plastry i przekrój je na cztery. Czosnek drobno posiekaj, a cieciorkę odsącz z zalewy.
  2. Warzywa przełóż na patelnię, dodaj groszek zielony, podlej odrobiną wody, przykryj pokrywką i duś do miękkości. Pod koniec dodaj mielone otręby, zioła prowansalskie oraz Florę ProActiv Mocne Kości z witaminą D.
  3. Makaron ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu.
  4. Gorące warzywa wymieszaj z makaronem.
  5. Danie wyłóż na talerz. Na wierzchu połóż ćwiartki pomidorków koktajlowych.