Makaron Lo mein z wołowiną i kapustą
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • stek wołowy - 500 gramów
  • sos sojowy - 1 łyżka
  • Bulionetka wołowa Knorr - 1 sztuka
  • Rama Classic - 2 łyżki
  • miód - 1 łyżeczka
  • limonka - 1 sztuka
  • spaghetti lub kluski ryżowe - 250 gramów
  • marchew - 2 sztuki
  • papryka słodka - 1 sztuka
  • kapusta - 250 gramów
  • ząbki czosnku - 2 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Stek pokrój prostopadle do włókien mięśniowych na cienkie paski. Wymieszaj razem sok z limonki, sos sojowy, miód, Bulionetkę wołową Knorr i 100 ml ciepłej wody. Marynatę połącz z mięsem i pozostaw do zamarynowania na co najmniej 10 minut.
  2. Pokrój marchewki i słodką paprykę. Czosnek drobno posiekaj. Poszatkuj kapustę. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź. Rozgrzej 2 łyżki margaryny i smaż na niej warzywa przez około 5 minut. Nie mieszaj. Przełóż na talerz.
  3. Umieść mięso na patelni i smaż przez około 3 minuty. Dodaj warzywa i makaron. Wymieszaj wszystko dobrze razem i smaż jeszcze przez 5 minut. Podawaj zaraz po przygotowaniu.