Makaron nadziewany mięsem mielonym
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • makaron duże muszle - 500 gramów
  • mięso mielone wieprzowe - 300 gramów
  • Fix Spaghetti Napoli Knorr - 1 opakowanie
  • cebula - 1 sztuka
  • ząbki czosnku - 2 sztuki
  • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny - 5 łyżek
  • ser żółty, np. gouda - 200 gramów
  • woda - 400 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj tak, aby był lekko twardawy, najlepiej według wskazówek na opakowaniu producenta. Następnie odcedź go i odstaw na bok.
  2. W rondlu podsmaż posiekaną cebulę wraz z czosnkiem. Po chwili dodaj mięso mielone i całość smaż przez kilka minut.
  3. Gdy większość płynu wyparuje z mięsa, dopraw je według uznania i przełóż do miski.
  4. Gdy mięso ostygnie, wymieszaj je ze startym serem, aby powstał farsz.
  5. Farsz nakładaj do makaronowym muszelek, które następnie układaj w szerokim naczyniu żaroodpornym.
  6. Fix Knorr wymieszaj z 400 ml wody, zagotuj i zalej nim makaron. Całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 °C i piecz przez 20 minut.