Makaron penne z karczochami
  • 15 minut
  • 2 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • makaron penne - 150 gramów
  • Fix Makaron Kremowe 4 sery z mozzarellą Knorr - 1 opakowanie
  • śmietana 18% - 180 mililitrów
  • starty ser (najlepiej parmezan) - 100 gramów
  • mała cebula - 1 sztuka
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • karczochy w zalewie - 200 gramów
  • cytryna - 0.5 sztuk
  • woda - 100 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj al dente.
  2. Na patelni rozgrzej trochę oleju ze słoika z karczochami. Resztę oleju odlej do jakiegoś naczynia, przyda się innym razem. Na gorącym oleju zeszklij plastry cebulki. Dodaj przecięte na ćwiartki karczochy.
  3. Fix Knorr wymieszaj ze śmietaną i 100 ml zimnej wody. Wlej na patelnię i chwilę gotuj wszystko razem, aż sos zacznie gęstnieć. Sos dopraw sokiem z cytryny.
  4. Dodaj makaron i natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszaj. Makaron podawaj posypany serem. Danie możesz wzbogacić, dodając pierś z kurczaka. Pierś należy smażyć na patelni razem z karczochami. Twój makaron będzie bardziej treściwy.