Makaron po bolońsku

16


Łatwe


60 min.


4 os.

Składniki
mięso mielone wieprzowo-wołowe400 gramów
Bulionetka wołowa Knorr1 sztuka
makaron spaghetti lub tagliatelle300 gramów
cebula2 sztuki
ząbek czosnku1 sztuka
marchewka1 sztuka
łodyga selera naciowego1 sztuka
czerwone wino150 mililitrów
sos pomidorowy500 mililitrów
Oregano z Turcji Knorr2 łyżki
parmezan50 gramów
sól do smaku1 szczypta
Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr1 szczypta
oliwa60 mililitrów
Przygotowanie
Krok 1
Cebulę, marchew, seler i czosnek drobno posiekaj i podsmaż na małej ilości oliwy. Przełóż do innego naczynia.
Krok 2
Na patelnię włóż mięso mielone. Podsmaż na mocnym ogniu do lekkiego zbrązowienia.
Krok 3
Dodaj z powrotem warzywa i wlej wino. Duś chwilę, aż alkohol odparuje.
Krok 4
Wlej sos pomidorowy, dodaj Bulionetkę wołową Knorr i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj i duś na małym ogniu około 30 minut.
Krok 5
Makaron ugotuj al dente w dużej ilości osolonej wody. Odsącz, wyłóż na talerz i polej sosem. Posyp startym parmezanem i udekoruj ziołami.
Autor: Piotr MurawskiPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl