Makaron po bolońsku

19


Łatwe


60 min.


4 os.

Składniki
mięso mielone wieprzowo-wołowe400 gramów
Bulionetka wołowa Knorr1 sztuka
makaron spaghetti lub tagliatelle300 gramów
cebula2 sztuki
ząbek czosnku1 sztuka
marchewka1 sztuka
łodyga selera naciowego1 sztuka
czerwone wino150 mililitrów
sos pomidorowy500 mililitrów
suszone oregano2 łyżki
parmezan50 gramów
sól do smaku1 szczypta
pieprz czarny mielony1 szczypta
oliwa60 mililitrów
Przygotowanie
Krok 1
Cebulę, marchew, seler i czosnek drobno posiekaj i podsmaż na małej ilości oliwy. Przełóż do innego naczynia.
Krok 2
Na patelnię włóż mięso mielone. Podsmaż na mocnym ogniu do lekkiego zbrązowienia.
Krok 3
Dodaj z powrotem warzywa i wlej wino. Duś chwilę, aż alkohol odparuje.
Krok 4
Wlej sos pomidorowy, dodaj Bulionetkę wołową Knorr i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj i duś na małym ogniu około 30 minut.
Krok 5
Makaron ugotuj al dente w dużej ilości osolonej wody. Odsącz, wyłóż na talerz i polej sosem. Posyp startym parmezanem i udekoruj ziołami.
Autor: Piotr MurawskiPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl