Makaron po bolońsku
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • mięso mielone wieprzowo-wołowe - 400 gramów
  • Bulionetka wołowa Knorr - 1 sztuka
  • makaron spaghetti lub tagliatelle - 300 gramów
  • cebula - 2 sztuki
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • marchewka - 1 sztuka
  • łodyga selera naciowego - 1 sztuka
  • czerwone wino - 150 mililitrów
  • sos pomidorowy - 500 mililitrów
  • Oregano z Turcji Knorr - 2 łyżki
  • parmezan - 50 gramów
  • sól do smaku - 1 szczypta
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • oliwa - 60 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę, marchew, seler i czosnek drobno posiekaj i podsmaż na małej ilości oliwy. Przełóż do innego naczynia.
  2. Na patelnię włóż mięso mielone. Podsmaż na mocnym ogniu do lekkiego zbrązowienia.
  3. Dodaj z powrotem warzywa i wlej wino. Duś chwilę, aż alkohol odparuje.
  4. Wlej sos pomidorowy, dodaj Bulionetkę wołową Knorr i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj i duś na małym ogniu około 30 minut.
  5. Makaron ugotuj al dente w dużej ilości osolonej wody. Odsącz, wyłóż na talerz i polej sosem. Posyp startym parmezanem i udekoruj ziołami.