Makaron po chińsku z kaczką i krewetkami
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • chiński makaron - 200 gramów
  • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny - 100 mililitrów
  • pierś z kaczki - 200 gramów
  • sos ostrygowy - 150 mililitrów
  • ostra papryka chilli - 1 sztuka
  • krewetki - 10 sztuk
  • brokuł - 200 gramów
  • dymka ze szczypiorkiem - 1 pęczek
  • pomidorki koktajlowe - 100 gramów
  • orzechy ziemne - 100 gramów
  • jajka - 2 sztuki
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • sos sojowy - 100 mililitrów
  • imbir - 10 gramów
  • olej sezamowy - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Zetrzyj imbir na tarce. Pierś z kaczki pokrój w paseczki a następnie wymieszaj ze składnikami marynaty. Odstaw na co najmniej godzinę w chłodne miejsce.
  2. Makaron ugotuj według wskazówek producenta lub jeśli używasz makaronu, niewymagającego gotowania namocz go w gorącej wodzie.
  3. W wooku lub dużej patelni rozgrzej Ramę, poczekaj aż z powierzchni tłuszczu znikną bąbelki, będzie to oznaczać, że osiągnął on odpowiednią temperaturę.
  4. Dodaj wtedy krewetki, obsmaż je szybko po czym przełóż na bok, to samo zrób z kaczką, obsmaż i przełóż na bok. Na ten sam rozgrzany tłuszcz dodaj posiekany czosnek, chilli i smaż chwile. Wrzuć pokruszone orzechy, gdy zaczną się rumienić przesuń je na krawędź woka.
  5. Dodaj pokrojoną w pół plastry cebulę, smaż chwilę. Gdy się zeszkli wbij dwa jajka, gdy się całkowicie zetną na patelnię wlej marynatę z mięsa i sos ostrygowy.
  6. Dodaj brokuły, pomidorki przekrojone na pół oraz kaczkę i krewetki. Na koniec wrzuć makaron i dokładnie wymieszaj. Gotowy makaron podawaj posypany szczypiorem pokrojonym w 3 cm długości słupki.