Makaron po seczuańsku
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • wieprzowina mielona - 250 gramów
  • Bulionetka drobiowa Knorr - 1 sztuka
  • Makaron chiński jajeczny - 200 gramów
  • czosnek posiekany - 3 sztuki
  • Dymki posiekane - 2 sztuki
  • imbir - 1 pęczek
  • sos sojowy - 3 łyżki
  • pasta sezamowa - 2 łyżki
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 łyżka
  • olej arachidowy - 100 mililitrów
  • woda - 1 litr

Sposób przygotowania:

  1. Wieprzowinę wymieszaj z łyżką sosu sojowego. Następnie mięso usmaż tak, by powstała masa o grudkowatej konsystencji. Wyjmij je i odsącz.
  2. W garnku w litrze wody z dodatkiem bulionetki Knorr ugotuj makaron. Następnie odcedź go zachowując około 2 łyżek bulionu.
  3. Na pozostałym oleju smaż przez pół minuty czosnek, imbir oraz cebule dymki. Dodaj pastę sezamową, resztę sosu sojowego. Gotuj przez 4 minuty. Dodaj mięso.
  4. Makaron wraz z 2 łyżkami bulionu dodaj do sosu. Zagotuj i wykładaj na talerz.
  5. Na suchej patelni upraż pieprz seczuański i rozdrobnij go. Potrawę podawaj posypaną przygotowanym wcześniej pieprzem.