Makaron ryżowy z grzybami i Tofu

Składniki:

  • olej roślinny - 2 łyżki
  • szalotka - 4 sztuki
  • sos sojowy - 2 łyżki
  • wino ryżowe - 1 łyżka
  • imbir - 1 sztuka
  • ser tofu - 0.5 szklanek
  • bazylia - 8 sztuk
  • czosnek ząbki - 1 sztuka
  • orzeszki ziemne - 2 łyżki
  • chilli - 1 łyżeczka
  • masło orzechowe - 1 łyżka
  • sos rybny - 1 łyżka
  • makaron ryżowy wstążki - 230 gramów
  • grzyby shitake pokrojone - 0.5 szklanek

Sposób przygotowania:

  1. Makaron namocz w gorącej wodzie na 15 minut, odcedź.
  2. Czosnek i imbir posiekaj. Szalotki pokrój. Wszystko smaż na oleju przez 2 minuty.
  3. Dodaj grzyby i smaż ciągle mieszając około 3 minuty.
  4. Tofu pokrój w kostkę o boku 1,5 cm. Dodaj do grzybów i smaż do czasu, gdy zbrązowieje.
  5. Sos sojowy wymieszaj z winem ryżowym, sosem rybnym i masłem orzechowym. Wlej na patelnię.
  6. Dodaj makaron ryżowy i wymieszaj.
  7. Orzeszki upraż i posiekaj, dodaj do makaronu z grzybami. Całość posyp listkami bazylii.