Makaron ryżowy z indykiem, marchewką i świeżą papryką z woka
  • 15 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • makaron ryżowy - 300 gramów
  • orzeszki ziemne nie solone - 20 gramów
  • cebula dymka ze szczypiorem - 1 pęczek
  • marchewka - 1 sztuka
  • czerwona papryka - 1 sztuka
  • pierś z indyka - 200 gramów
  • jajka - 2 sztuki
  • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny - 3 łyżki
  • limonka - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr - 1 łyżka
  • sos ostrygowy - 1 łyżka
  • natka kolendry - 1 pęczek
  • papryczka chilli - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ryżowy zalej gotującą się wodą i odstaw na bok na około 5 minut. W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki.
  2. Indyka pokrój w drobną kostkę i oprósz przyprawą do kurczaka. Nada ona potrawie odpowiedniego smaku i sprawi że mięso będzie soczyste.
  3. Cebule dymki pokrój w piórka, a szczypior i kolendrę, czosnek i orzeszki ziemne posiekaj. Marchew zetrzyj na grubych oczkach tarki. Paprykę pokrój w cienkie paseczki.
  4. W woku na suchej patelni podsmaż orzeszki, przełóż je na bok. Do woka nalej margaryny. Gdy się rozgrzeje, podsmaż na niej indyka i cebulę. Następnie dodaj czosnek i smaż aż posiekane ząbki zarumienią się. Później dodaj marchew i paprykę i smaż chwilę. Na koniec dodaj chili i jajka i smaż, aż jajka zupełnie się zetną.
  5. Dodaj makaron, sos ostrygowy, kilka łyżek wody. Całość dokładnie wymieszaj. Tuż przed podaniem dodaj szczypior, kolendrę i orzeszki.