Makaron ryżowy z indykiem, marchewką i świeżą papryką z woka

23


Łatwe


30 min.


6 os.

Składniki
makaron ryżowy300 gramów
orzeszki ziemne nie solone20 gramów
cebula dymka ze szczypiorem1 pęczek
marchewka1 sztuka
czerwona papryka1 sztuka
pierś z indyka200 gramów
jajka2 sztuki
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny3 łyżki
limonka1 sztuka
ząbek czosnku2 sztuki
Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr1 łyżka
sos ostrygowy1 łyżka
natka kolendry1 pęczek
papryczka chilli1 sztuka
Przygotowanie
Krok 1
Makaron ryżowy zalej gotującą się wodą i odstaw na bok na około 5 minut. W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki.
Krok 2
Indyka pokrój w drobną kostkę i oprósz przyprawą do kurczaka. Nada ona potrawie odpowiedniego smaku i sprawi że mięso będzie soczyste.
Krok 3
Cebule dymki pokrój w piórka, a szczypior i kolendrę, czosnek i orzeszki ziemne posiekaj. Marchew zetrzyj na grubych oczkach tarki. Paprykę pokrój w cienkie paseczki.
Krok 4
W woku na suchej patelni podsmaż orzeszki, przełóż je na bok. Do woka nalej margaryny. Gdy się rozgrzeje, podsmaż na niej indyka i cebulę. Następnie dodaj czosnek i smaż aż posiekane ząbki zarumienią się. Później dodaj marchew i paprykę i smaż chwilę. Na koniec dodaj chili i jajka i smaż, aż jajka zupełnie się zetną.
Krok 5
Dodaj makaron, sos ostrygowy, kilka łyżek wody. Całość dokładnie wymieszaj. Tuż przed podaniem dodaj szczypior, kolendrę i orzeszki.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl