Makaron ryżowy z klopsikami orientalnymi i brokułami
  • 25 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • makaron ryżowy - 300 gramów
  • mięso mielone wołowe - 300 gramów
  • Przyprawa do mięsa mielonego Knorr - 0.5 opakowań
  • świeży brokuł - 0.5 sztuk
  • świeża kolendra - 1 pęczek
  • szczypiorek - 1 pęczek
  • sos sojowy - 2 łyżki
  • czarny sezam - 1 łyżeczka
  • jajko - 1 sztuka
  • szalotka - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • świeży imbir - 1 łyżeczka
  • olej sezamowy - 3 łyżki
  • sos rybny - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Mięso przełóż do miseczki, połącz z przyprawą Knorr, posiekaną kolendrą (połowa) oraz łyżką oleju sezamowego. Dodaj jajko, dokładnie wymieszaj i wyrób na gładką masę.
  2. Z mięsnej masy uformuj małe klopsiki a następnie ugotuj je we wrzącej wodzie. Odsącz.
  3. Makaron namocz w gorącej wodzie i pozostaw na 3 minuty do momentu, gdy będzie miękki. Odcedź. Brokuły podziel na małe różyczki i sparz krótko we wrzącej wodzie.
  4. W woku na rozgrzanym oleju przesmaż posiekany czosnek, szalotkę pokrojoną w piórka i posiekany imbir. Dodaj makaron, brokuły, pozostałą kolendrę oraz przygotowane klopsiki.
  5. Danie dopraw do smaku sosem sojowym oraz sosem rybnym. Dodaj sezam i wymieszaj. Gotowy makaron wyłóż na talerze i posyp szczypiorem pokrojonym w tzw. „zapałki” a więc 3-4 cm długości słupki.