Makaron ryżowy z klopsikami orientalnymi i brokułami

17


Łatwe


40 min.


6 os.

Składniki
makaron ryżowy300 gramów
mięso mielone wołowe300 gramów
Przyprawa do mięsa mielonego Knorr 0.5 opakowań
świeży brokuł0.5 sztuk
świeża kolendra1 pęczek
szczypiorek1 pęczek
sos sojowy2 łyżki
czarny sezam1 łyżeczka
jajko1 sztuka
szalotka1 sztuka
ząbek czosnku1 sztuka
świeży imbir1 łyżeczka
olej sezamowy3 łyżki
sos rybny1 łyżka
Przygotowanie
Krok 1
Mięso przełóż do miseczki, połącz z przyprawą Knorr, posiekaną kolendrą (połowa) oraz łyżką oleju sezamowego. Dodaj jajko, dokładnie wymieszaj i wyrób na gładką masę.
Krok 2
Z mięsnej masy uformuj małe klopsiki a następnie ugotuj je we wrzącej wodzie. Odsącz.
Krok 3
Makaron namocz w gorącej wodzie i pozostaw na 3 minuty do momentu, gdy będzie miękki. Odcedź. Brokuły podziel na małe różyczki i sparz krótko we wrzącej wodzie.
Krok 4
W woku na rozgrzanym oleju przesmaż posiekany czosnek, szalotkę pokrojoną w piórka i posiekany imbir. Dodaj makaron, brokuły, pozostałą kolendrę oraz przygotowane klopsiki.
Krok 5
Danie dopraw do smaku sosem sojowym oraz sosem rybnym. Dodaj sezam i wymieszaj. Gotowy makaron wyłóż na talerze i posyp szczypiorem pokrojonym w tzw. „zapałki” a więc 3-4 cm długości słupki.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl