Makaron ryżowy z kurczakiem i sosem słodko kwaśnym
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • makaron ryżowy - 300 gramów
  • Sos słodko-kwaśny Knorr - 1 opakowanie
  • pierś z kurczaka - 2 sztuki
  • czerwona papryka - 1 sztuka
  • czerwona cebula - 1 sztuka
  • ziarno sezamu - 1 łyżka
  • świeża kolendra - 1 pęczek
  • mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • olej do smażenia
  • bulion drobiowy - 1 szklanka

Sposób przygotowania:

  1. Makaron zalej ciepłą wodą i odstaw, aż zmięknie.
  2. Mięso potnij w paski, opanieruj w mące ziemniaczanej i podsmaż na szerokiej patelni lub woku.
  3. W tym czasie pokrój cebulę i paprykę w paski i dodaj w mięsa.
  4. Gdy wszystko będzie rumiane, wlej sos słodko-kwaśny Knorr.
  5. Teraz dodaj odcedzony makaron. Jeśli potrawa wyda ci się zbyt gęsta, dodaj bulion drobiowy.
  6. Wszystko dokładnie wymieszaj i przełóż do miseczek. Po wierzchu posyp posiekaną kolendrą i ziarnami sezamu. Natychmiast podawaj.