Makaron Soba
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • pierś kurczaka - 400 gramów
  • Rosół z kury Knorr - 1 sztuka
  • makaron soba - 400 gramów
  • marchew - 200 gramów
  • czerwona papryka - 200 gramów
  • brokuł - 100 gramów
  • świeże kiełki sojowe - 5 gramów
  • cebula dymka ze szczypiorkiem - 100 gramów
  • olej sezamowy - 1 łyżeczka
  • czarny sezam - 1 łyżeczka
  • biały sezam - 1 łyżeczka
  • olej słonecznikowy - 2 łyżki
  • sos sojowy - 50 mililitrów
  • cukier brązowy - 1 łyżeczka
  • ocet ryżowy - 50 mililitrów
  • ząbek czosnku - 4 sztuki
  • starty świeży imbir - 1 sztuka
  • papryka chilli - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka pokrój w cienkie paski, zalej sosem sojowym, dodaj brązowy cukier, ocet ryżowy, posiekany czosnek i ostrą paprykę chilli. Dodaj olej sezamowy i starty imbir. Wszystko razem dokładnie wymieszaj, pozostaw na 30 minut.
  2. Paprykę, marchew i cebulkę dymkę pokrój w cienkie paski. Szczypior z dymki potnij na trzycentymetrowe kawałki, z brokuła wytnij małe różyczki.
  3. W osolonej wodzie ugotuj makaron soba. Na patelni, wraz z całą marynatą, podsmaż kurczaka. Na koniec połącz z warzywami, podlej kilkoma łyżkami wody i dodaj kostkę Rosołu z kury Knorr. Całość smaż, cały czas mieszając, aż esencja zupełnie się rozpuści.
  4. Wszystko razem połącz z makaronem oraz kiełkami sojowymi. Podawaj na ciepło lub w formie sałatki na zimno, posypaną ziarnem sezamowym na wierzchu.