Makaron tagliatelle z kurczakiem i chilli
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • pierś z kurczaka - 300 gramów
  • Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
  • makaron tagliatelle - 300 gramów
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • cebule szalotki - 2 sztuki
  • papryczka chilli - 1 sztuka
  • natka pietruszki (posiekana)
  • sok z 1 cytryny
  • oliwa z oliwek - 100 mililitrów
  • płatki parmezanu - 12 sztuk

Sposób przygotowania:

  1. Oczyść pierś z kurczaka, wysusz, pokrój w cienkie paski. Zamarynuj w przyprawie Knorr. Odstaw na 60 minut.
  2. Ugotuj makaron al dente. Posiekaj czosnek, szalotki i chilli.
  3. Rozgrzej na patelni połowę oliwy. Smaż posiekany czosnek, szalotki i chilli. Odcedź makaron. Po chwili do patelni wrzuć kurczaka oraz świeżo odcedzony makaron.
  4. Wlej na patelnię kilka łyżek wody po gotowaniu makaronu oraz pozostałą oliwę. Smaż chwilę, aż wszystkie składniki się połączą.
  5. Makaron dopraw sokiem z cytryny oraz posiekana natką pietruszki. Podawaj z płatkami parmezanu.