Przygotowanie |
Krok 1 |
Zacznij przygotowanie spaghetti z mozzarellą od makaronu. Ugotuj 400 gramów tagliatelle al dente według instrukcji na opakowaniu. Oznacza to, że makaron powinien być sprężysty – ani zbyt rozgotowany, ani zbyt twardy. Przed odcedzeniem spróbuj go i oceń, czy taki czas przygotowania jest dla ciebie odpowiedni. Następnie odcedź i odstaw makaron. W międzyczasie zetrzyj mozzarellę na tarce z dużymi otworami lub po prostu podziel ser ręcznie na mniejsze kawałki. Rozgrzej łyżkę oleju na patelni. Drobno posiekaj dwa ząbki czosnku i przesmaż je na oleju przez około 1-2 minuty. Na patelnię dodaj 400 gramów mielonego mięsa wołowego i smaż dalej, aż utraci ono różowy kolor. Powinno to trwać około 5-7 minut. |
Krok 2 |
Na patelnię dodaj krojone pomidory z puszki. Dosyp tam także zawartość opakowania Spaghetti Bolognese Knorr. Dokładnie wymieszaj całość, żeby składniki się połączyły. Doprowadź sos z mięsem do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i gotuj zawartość patelni na małym ogniu przez 10 minut. |
Krok 3 |
Wymieszaj ugotowany makaron z sosem – możesz zrobić to zarówno na patelni, jak i dopiero po zaserwowaniu na talerzu. Tagliatelle z sosem bolognese podawaj z przygotowaną wcześniej mozzarellą i listkami świeżej bazylii. |