Makaron tagliatelle z sosem bolognese i mozzarellą

95


Łatwe


30 min.


4 os.

Składniki
makaron tagliatelle400 gramów
Fix Spaghetti Bolognese Knorr1 opakowanie
mielona wołowina400 gramów
krojone pomidory z puszki1 opakowanie
mozzarella1 sztuka
ząbek czosnku2 sztuki
świeża bazylia2 łyżki
olej rzepakowy 1 łyżka
Przygotowanie
Krok 1
Zacznij przygotowanie spaghetti z mozzarellą od makaronu. Ugotuj 400 gramów tagliatelle al dente według instrukcji na opakowaniu. Oznacza to, że makaron powinien być sprężysty – ani zbyt rozgotowany, ani zbyt twardy. Przed odcedzeniem spróbuj go i oceń, czy taki czas przygotowania jest dla ciebie odpowiedni. Następnie odcedź i odstaw makaron. W międzyczasie zetrzyj mozzarellę na tarce z dużymi otworami lub po prostu podziel ser ręcznie na mniejsze kawałki. Rozgrzej łyżkę oleju na patelni. Drobno posiekaj dwa ząbki czosnku i przesmaż je na oleju przez około 1-2 minuty. Na patelnię dodaj 400 gramów mielonego mięsa wołowego i smaż dalej, aż utraci ono różowy kolor. Powinno to trwać około 5-7 minut.
Krok 2
Na patelnię dodaj krojone pomidory z puszki. Dosyp tam także zawartość opakowania Spaghetti Bolognese Knorr. Dokładnie wymieszaj całość, żeby składniki się połączyły. Doprowadź sos z mięsem do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i gotuj zawartość patelni na małym ogniu przez 10 minut.
Krok 3
Wymieszaj ugotowany makaron z sosem – możesz zrobić to zarówno na patelni, jak i dopiero po zaserwowaniu na talerzu. Tagliatelle z sosem bolognese podawaj z przygotowaną wcześniej mozzarellą i listkami świeżej bazylii.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl