Makaron w pikantnym sosie pomidorowym
  • 45 minut
  • 1 osoba
  • Łatwe

Składniki:

  • makaron świderki pełnoziarnisty - 400 gramów
  • pomidor - 1 kilogram
  • cukinia - 200 gramów
  • pomidorki koktajlowe - 250 gramów
  • cebula - 1 sztuka
  • papryka czerwona (mała) - 1 sztuka
  • mała papryczka chilli - 1 sztuka
  • czosnek ząbki - 2 sztuki
  • filet z kurczaka - 300 gramów
  • świeża bazylia kilka listków
  • bazylia świeża
  • olej rzepakowy - 3 łyżki
  • woda - 0.5 szklanek
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 sztuka
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić.
  2. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, pokroić w kosteczkę. Cukinię obrać, wraz z cebulą i papryką pokroić w drobna kosteczkę, chilli pokroić w krążki, czosnek drobno posiekać. Kurczaka pokroić w cienkie paseczki.
  3. Na głębokiej patelni (u mnie w woku) rozgrzać olej, usmażyć kurczaka, przyprawić pieprzem, na końcu solą, wyjąć, zostawiając odrobinę tłuszczu.
  4. Na tą samą patelnię dodać cebulę, czosnek , paprykę czerwoną, chilli, smażyć ok 4 minut, następnie dodać cukinię i pomidory (pomidorki koktajlowe dodamy na końcu), dusić ok 15minut od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać ok ok 1/4 szklanki bulionu przygotowanego z wody i Bulionu na włoszczyźnie Knorr.
  5. Pod koniec duszenia dodać kurczaka i pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, zioła, dusić jeszcze ok 3 minut. Do gotowego sosu dodać makaron, wymieszać - danie gotowe:)