Makaron z brokułami i anchois
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • makaron - 400 gramów
  • brokuł różyczki - 300 gramów
  • anchois - 50 gramów
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • ząbek czosnku - 3 sztuki
  • suszone płatki chili - 0.25 łyżeczek
  • tarty parmezan - 4 łyżki
  • mleko - 2 łyżki
  • Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Makaron gotujemy w dużym garnku. Kilka minut przed końcem gotowania dodajemy podzielony na różyczki brokuł. Odcedzamy.
  2. Anchois odsączamy i namaczamy przez 5 minut w mleku. Wylewamy mleko, anchois kroimy na nieduże kawałki.
  3. W dużym rondlu rozgrzwamy oliwę, wrzucamy posiekane anchois, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, pokruszoną pietruszkę w mini kostkach oraz płatki chili. Smażymy kilka minut, cały czas mieszając.
  4. Dodajemy makaron z brokułem. Mieszamy. Posypujemy parmezanem i podajemy.