Makaron z cukinii zapiekany z pulpecikami w sosie śmietanowo-koperkowym

29


Łatwe


30 min.


4 os.

Składniki
mięso mielone wołowo-wieprzowe300 gramów
Przyprawa do mięsa mielonego Knorr 1 opakowanie
koperek1 pęczek
cukinia2 sztuki
śmietana100 mililitrów
pomidory malinowe150 gramów
olej do smażenia3 łyżki
szalotka1 sztuka
ząbki czosnku2 sztuki
Parmezan (lub inny twardy ser)50 gramów
bułka tarta typu panco – lub inna zwykła tarta bułka50 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Cukinie umyj, pokrój w cienkie paski lub używając specjalnej tarki – mandoliny z odpowiednimi nożami, pokrój w długi makaron.
Krok 2
Mięso mielone pomieszaj z przyprawą do mięsa mielonego, nada ono kotlecikom odpowiedniego smaku. Z doprawionego mięsa uformuj jak najmniejsze kulki, obsmaż je na patelni przełóż na bok.
Krok 3
Na tej samej patelni podsmaż pokrojoną w paseczki cebulę i posiekany czosnek, wlej pół szklanki wody, dodaj śmietanę i posiekany koperek, wrzuć na powrót mięsne kulki, całość chwilę gotuj, dodaj pokrojoną wcześniej cukinię i pomidorki przekrojone na pół. Wszystko razem chwilę zamieszaj, tak aby cukinia zmiękła.
Krok 4
Gotową potrawę przełóż do odpowiedniego naczynia, posyp z wierzchu tartym serem wymieszanym z bułką i zapiecz na złoty kolor około 5 minut pod górna grzałką piekarnika.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl