Makaron z cukinii zapiekany z pulpecikami w sosie śmietanowo-koperkowym
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • mięso mielone wołowo-wieprzowe - 300 gramów
  • Przyprawa do mięsa mielonego Knorr - 1 opakowanie
  • koperek - 1 pęczek
  • cukinia - 2 sztuki
  • śmietana - 100 mililitrów
  • pomidory malinowe - 150 gramów
  • olej do smażenia - 3 łyżki
  • szalotka - 1 sztuka
  • ząbki czosnku - 2 sztuki
  • Parmezan (lub inny twardy ser) - 50 gramów
  • bułka tarta typu panco – lub inna zwykła tarta bułka - 50 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Cukinie umyj, pokrój w cienkie paski lub używając specjalnej tarki – mandoliny z odpowiednimi nożami, pokrój w długi makaron.
  2. Mięso mielone pomieszaj z przyprawą do mięsa mielonego, nada ono kotlecikom odpowiedniego smaku. Z doprawionego mięsa uformuj jak najmniejsze kulki, obsmaż je na patelni przełóż na bok.
  3. Na tej samej patelni podsmaż pokrojoną w paseczki cebulę i posiekany czosnek, wlej pół szklanki wody, dodaj śmietanę i posiekany koperek, wrzuć na powrót mięsne kulki, całość chwilę gotuj, dodaj pokrojoną wcześniej cukinię i pomidorki przekrojone na pół. Wszystko razem chwilę zamieszaj, tak aby cukinia zmiękła.
  4. Gotową potrawę przełóż do odpowiedniego naczynia, posyp z wierzchu tartym serem wymieszanym z bułką i zapiecz na złoty kolor około 5 minut pod górna grzałką piekarnika.