Makaron z cukinii zapiekany z pulpecikami w sosie śmietanowo-koperkowym

41


Łatwe


30 min.


4 os.

Składniki
mięso mielone wołowo-wieprzowe300 gramów
Przyprawa do mięsa mielonego Knorr1 opakowanie
koperek1 pęczek
cukinia2 sztuki
śmietana100 mililitrów
pomidory malinowe150 gramów
olej do smażenia3 łyżki
szalotka1 sztuka
ząbki czosnku2 sztuki
Parmezan (lub inny twardy ser)50 gramów
bułka tarta typu panco – lub inna zwykła tarta bułka50 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Cukinie umyj, pokrój w cienkie paski lub używając specjalnej tarki – mandoliny z odpowiednimi nożami, pokrój w długi makaron.
Krok 2
Mięso mielone pomieszaj z przyprawą do mięsa mielonego, nada ono kotlecikom odpowiedniego smaku. Z doprawionego mięsa uformuj jak najmniejsze kulki, obsmaż je na patelni przełóż na bok.
Krok 3
Na tej samej patelni podsmaż pokrojoną w paseczki cebulę i posiekany czosnek, wlej pół szklanki wody, dodaj śmietanę i posiekany koperek, wrzuć na powrót mięsne kulki, całość chwilę gotuj, dodaj pokrojoną wcześniej cukinię i pomidorki przekrojone na pół. Wszystko razem chwilę zamieszaj, tak aby cukinia zmiękła.
Krok 4
Gotową potrawę przełóż do odpowiedniego naczynia, posyp z wierzchu tartym serem wymieszanym z bułką i zapiecz na złoty kolor około 5 minut pod górna grzałką piekarnika.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl