Makaron z krewetkami i jarmużem
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • makaron linguine - 250 gramów
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • ząbek czosnku - 4 sztuki
  • Chili z Indii Knorr - 1 łyżeczka
  • duże krewetki - 500 gramów
  • Przyprawa do ryb Knorr - 2 łyżki
  • młody jarmuż - 100 gramów
  • świeży szpinak - 100 gramów
  • orzechy włoskie - 50 gramów
  • sok z jednej cytryny - 50 mililitrów
  • oliwa z oliwek do polania makaronu - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. W garnku z dużą ilością wody ugotuj makaron według wskazówek na opakowaniu.
  2. Krewetki oczyść i zamarynuj z oliwie, Chilli Knorr i przyprawie do Ryb Knorr.
  3. Szpinak oraz jarmuż umyj i porwij na mniejsze listki.
  4. Czosnek oraz orzechy posiekaj i podsmaż na oliwie.
  5. Następnie dodaj krewetki. Jak będą rumiane dodaj bezpośrednio z wrzątku ugotowany makaron. Wlej również na patelnie 2-3 łyżki wody z gotowania makaronu.
  6. Teraz dodaj szpinak oraz jarmuż. Całość gotuj na intensywnym ogniu przez ok 2 minuty mieszając. Makaron podawaj natychmiast po przygotowaniu. Po wierzchu skrop obficie sokiem z cytryny oraz oliwą.