Makaron z krewetkami po tajsku

Składniki:

  • olej - 3 łyżki
  • jajko - 1 sztuka
  • cukier - 4 łyżeczki
  • krewetki - 250 gramów
  • ocet ryżowy - 3 łyżki
  • makaron ryżowy - 150 gramów
  • mielona papryka - 2 łyżeczki
  • kiełki fasoli mung - 2 szklanki
  • sos rybny - 0.25 szklanek
  • pokrojona dymka - 2 szklanki
  • tofu pokrojone na kawałki - 0.75 szklanek
  • siekane niesolone orzeszki ziemne - 0.25 szklanek
  • siekana rzodkiew - 0.25 szklanek

Sposób przygotowania:

  1. Zalej makaron gorącą wodą, odstaw na godzinę i odsącz.
  2. Do rozgrzanego oleju włóż krewetki i smaż je do momentu, gdy zrobią się różowe. Przełóż na półmisek.
  3. Na oleju podsmaż tofu, rzodkiew i paprykę. Po około 2 minutach wlej jajko. Całość smaż minutę, rozdzielaj kawałki masy łyżką.
  4. Dodaj makaron, kiełki, dymkę, sos rybny, ocet ryżowy i cukier. Smaż około 2 minuty.
  5. Dorzuć krewetki i posyp orzeszkami.