Makaron z rukolą
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • makaron tagliatelle - 300 gramów
  • Naturalnie smaczne Tagliatelle z kurczakiem Knorr - 1 opakowanie
  • pierś z kurczaka - 1 sztuka
  • Przyprawa do złotego kurczaka Knorr - 1 łyżeczka
  • śmietana 30 % - 150 mililitrów
  • cebula - 1 sztuka
  • woda - 100 mililitrów
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • czosnek ząbek - 1 sztuka
  • pesto z rukoli
  • rukola - 1 opakowanie
  • orzeszki pinii - 100 gramów
  • oliwa z oliwek lub z suszonych pomidorów - 0.5 szklanek
  • czosnek ząbek - 3 sztuki
  • sok z cytryny - 25 mililitrów
  • pieprz świeżo mielony - 0.25 łyżeczek
  • miód - 1 łyżka
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Aby przygotować pesto, do kielicha blendera włóż orzeszki, ząbki czosnku i zmiksuj. Dodaj rukolę oraz pozostałe składniki i miksuj pesto do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
  2. Pierś kurczaka skrop oliwą i posyp przyprawą do kurczaka. Smaż na grillowej patelni po 3-5 minut z każdej strony. Zawiń w aluminiową folię i odstaw na bok.
  3. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę i przesmaż posiekane składniki. Makaron ugotuj al dente i odcedź.
  4. Tagliatelle z kurczakiem Knorr rozmieszaj z wodą oraz śmietaną i wlej na patelnię, zagotuj. Następnie dodaj łyżkę stołową przygotowanego wcześniej pesto i wymieszaj.
  5. Ugotowany makaron wymieszaj z sosem. Pierś kurczaka pokrój w cienkie paski i połącz z makaronem. Gotowy makaron wyłóż na talerze, udekoruj listkami świeżych ziół i podawaj.