Makaron z rukolą

31


Średnie


30 min.


4 os.

Składniki
makaron tagliatelle300 gramów
Naturalnie smaczne Tagliatelle z kurczakiem Knorr1 opakowanie
pierś z kurczaka 1 sztuka
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr1 łyżeczka
śmietana 30 %150 mililitrów
cebula1 sztuka
woda100 mililitrów
oliwa z oliwek2 łyżki
czosnek ząbek1 sztuka
Pesto z rukoli:
rukola1 opakowanie
orzechy piniowe100 gramów
oliwa z oliwek lub z suszonych pomidorów0.5 szklanek
czosnek ząbek3 sztuki
sok z cytryny25 mililitrów
pieprz świeżo mielony0.25 łyżeczek
miód1 łyżka
sól do smaku
Przygotowanie
Krok 1
Aby przygotować pesto, do kielicha blendera włóż orzeszki, ząbki czosnku i zmiksuj. Dodaj rukolę oraz pozostałe składniki i miksuj pesto do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
Krok 2
Pierś kurczaka skrop oliwą i posyp przyprawą do kurczaka. Smaż na grillowej patelni po 3-5 minut z każdej strony. Zawiń w aluminiową folię i odstaw na bok.
Krok 3
Cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę i przesmaż posiekane składniki. Makaron ugotuj al dente i odcedź.
Krok 4
Tagliatelle z kurczakiem Knorr rozmieszaj z wodą oraz śmietaną i wlej na patelnię, zagotuj. Następnie dodaj łyżkę stołową przygotowanego wcześniej pesto i wymieszaj.
Krok 5
Ugotowany makaron wymieszaj z sosem. Pierś kurczaka pokrój w cienkie paski i połącz z makaronem. Gotowy makaron wyłóż na talerze, udekoruj listkami świeżych ziół i podawaj.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl