Makaron z sardynkami i pomidorami

Składniki:

  • 400 g krótkiego, grubego makaronu, np. tortiglioni
  • 1 posiekany pęczek bazylii
  • 1 mini kostka przyprawowa Czerwone małe Papryczki Knorr
  • pieprz
  • 2 puszki sardynek w oleju (osączonych i posiekanych)
  • 4 łyżki oleju winogronowego
  • 15 filecików anchois
  • 1 łyżka posiekanych kaparów
  • 2 obrane i roztarte (np. w moździerzu) ząbki czosnku
  • 300 g pomidorów sparzonych, obranych, oczyszczonych z pestek i pokrojonych w kostkę
  • Kostki do makaronu, ryżu i ziemniaków Knorr - 2 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli ugotowałeś makaron za wcześnie, zahartuj go pod zimną wodą, wymieszaj z odrobina oleju lub oliwy, a bezpośrednio przed podaniem przelej wrzątkiem lub gorącym bulionem. Sardynki możesz zastąpić tuńczykiem lub małżami ze słoiczka. Pełna dowolność.
  2. Zagotuj 2,5 litra wody, wrzuć Kostki do makaronu, ryżu i ziemniaków Knorr, gotuj minutę, mieszając. Wrzuć makaron, ugotuj al dente, wymieszaj. Pomidory włóż do rondelka i duś przez chwilę bez tłuszczu. Przełóż do miseczki, wymieszaj z czosnkiem, dodaj kapary roztarte z anchois i 3 łyżkami oleju. Zmiksuj, dodaj sardynki, przypraw pieprzem i pokruszoną kostką paprykową. Odcedź makaron, skrop resztą oleju, połącz z sosem i bazylią. Delikatnie wymieszaj i podawaj.