Makaron z sosem serowym i brokułami
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • makaron penne ( świderki, łazanki) - 25 dekagramów
  • śmietanka łodka 18% - 1 szklanka
  • masło - 1 łyżka
  • pieprz biały mielony - 1 szczypta
  • chuda szynka wędzona - gotowana - 20 dekagramów
  • brokuł średniej wielkości - 1 sztuka
  • sól - 1 szczypta
  • cukier - 1 szczypta
  • szczypiorek - 3 łyżki
  • natka pietruszki - 3 łyżki
  • Rosół z kury Knorr - 1 sztuka
  • Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr - 1 sztuka
  • Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. W osolonej wodzie ze szczyptą cukru ugotować al'dente rozdzielony na różyczki brokuł. Odcedzić . Makaron w osolonej wodzie z dodatkiem kostki Rosołu z kury Knorr. Odcedzić . W woku rozpuścić 2 łyżki masła. Rozkruszyć na nie mini kostki Czosnek i Pietruszka. Szynkę pokroić w paseczki i wrzucić na masło. Pokruszyć ser i dodać na patelnię. Mieszać dolewając śmietankę. Zagotować. Włożyć makaron i wymieszać. Zostawić na chwilę by makaron wciągnął część sosu. Dołożyć brokuł i delikatnie wymieszać. Doprawić mielonym pieprzem.
  2. Podawać posypany szczypiorem i natką.