Makaron z sosem serowym

Składniki:

  • makaron Conchiglioni Rigati - 350 gramów
  • sos serowy Knorr - 1 opakowanie
  • ser rokpol - 50 gramów
  • śmietana 36% - 50 mililitrów
  • natka pieruszki - 1 pęczek
  • cebula - 1 sztuka
  • białe wytrawne wino - 50 mililitrów
  • szynka parmeńska - 4 unit
  • oliwa z oliwek - 10 unit

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Odcedź i skrop oliwą.
  2. Cebulę pokrój w kostkę i przesmaż na rozgrzanej oliwie. Dodaj posiekaną natkę i zalej winem - odparuj. Zalej przygotowanym Fixem i gotuj kilka minut.
  3. Fix Knorr wymieszaj ze 150 ml wody i śmietaną, zagotuj.
  4. Makaron wymieszaj z sosem, posyp posiekaną natką i pokruszonym serem. Na każdej porcji ułóż dekoracyjnie zawinięty plaster parmeńskiej szynki.