Makaron z sosem z tuńczyka

Składniki:

  • tuńczyk w sosie własnym - 2 opakowania
  • Rosół z kury Knorr - 1 sztuka
  • makaron rurki - 400 gramów
  • marchew - 2 sztuki
  • cebula - 2 sztuki
  • koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • marynowane kapary - 1 łyżeczka
  • pieprz do smaku
  • oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Marchew i cebulę obierz, umyj i pokrój w drobną kostkę.
  2. Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę, dodaj marchewkę i przesmaż. Dodaj koncentrat i wlej rosół. Całość przykryj i duś ok. 10 minut. Przypraw pieprzem do smaku.
  3. Tuńczyka wyjmij z puszki i podziel widelcem na mniejsze kawałki, dodaj łyżkę kaparów.
  4. Natkę pietruszki umyj i drobno posiekaj. Makaron ugotuj al dente z dodatkiem 1 łyżki oliwy. Wyłóż makaron, polej sosem i posyp natką pietruszki.
  5. Zagotuj 2 szklanki wody i rozprowadź w niej Rosół z kury Knorr.