Makaron z warzywami i tofu
  • 30 minut
  • 3 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • makaron Wonton - 250 gramów
  • schab bez kości pokrojony w kostkę - 200 gramów
  • garść grzybków mun - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • starty świeży imbir - 1 sztuka
  • cebula czerwona - 1 sztuka
  • mała papryczka chilli - 1 sztuka
  • marchewka - 2 sztuki
  • sos rybny - 1 łyżeczka
  • Fix Smażony makaron po chińsku Knorr - 1 opakowanie
  • Delikat przyprawa w  płynie Knorr - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Makaron zalewamy wrzątkiem i odstawiamy pod przykryciem na 4 minuty. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą.
  2. Marchewkę kroimy w słupki, a cebulę w piórka (ja marchewkę zwykle chwilę podgotowuję, by delikatnie zmiękła). Grzybki mun moczymy w gorącej wodzie przez 15 minut, a następnie gotujemy przez 10-15 minut, odcedzamy i kroimy w cienkie paski.
  3. Mięso mieszamy z fixem.
  4. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, chwilę podsmażamy, dodajemy posiekany czosnek i papryczkę oraz imbir. Po ok. 5 minutach dodajemy mięso i smażymy do ścięcia białka.
  5. Podlewamy przyprawą Delikat w płynie. Następnie dodajemy marchewkę i grzybki. Smażymy kilka minut, aby smaki się połączyły i wrzucamy odcedzony makaron. Dobrze mieszamy i podajemy.