Makaron z wędzonym kurczakiem

Składniki:

  • makaron ryżowy - 250 gramów
  • kurczak wędzony - 400 gramów
  • fasola zielona - 150 gramów
  • Sos sałatkowy czosnkowy Knorr - 1 opakowanie
  • zielony groszek - 150 gramów
  • cebula dymka - 2 sztuki
  • mąka kukurydziana - 1 łyżka
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • olej arachidowy - 1 szklanka
  • sok z limonki - 0.3 szklanek
  • sos chilli - 1 łyżka
  • sos hoisin - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Makaron zalej wrzątkiem, a następnie odcedź. Posyp go mąką i wymieszaj, aby się obtoczył.
  2. Fasolę pokrój na paski. W garnku ugotuj fasolę oraz groszek i odcedź.
  3. Olej arachidowy dokładnie wymieszaj z sokiem z limonek, sosem chili, sosem hoisin, połową szklanki wody oraz sosem sałatkowym Knorr.
  4. Na rozgrzanej oliwie podsmaż makaron, aby delikatnie zbrązowiał i zrobił się chrupiący, po czym odsącz go.
  5. Kurczaka pokrój na większe kawałki, a cebulę posiekaj. Mięso wymieszaj z cebulą, fasolą i groszkiem.
  6. Na talerzyki ułóż makaron, na to kurczaka z warzywami i wszystko polej sosem.