Makaron zapiekany z serem i szynką

253


Łatwe


60 min.


4 os.

Składniki
makaron rurki200 gramów
Fix Rurki z kurczakiem w sosie pieczarkowym Knorr1 opakowanie
woda400 mililitrów
szynka konserwowa200 gramów
śmietana 18%150 mililitrów
ser 200 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Szynkę konserwową pokrój w cienkie paski lub kostkę. Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Włącz piekarnik i ustaw temperaturę na 180°C. Do miski wsyp całą zawartość opakowania Fix Knorr. Dodaj połowę tartego sera, śmietanę, 400 ml wody oraz pokrojoną szynkę.
Krok 2
Całość połącz w jednolitą masę. Dorzuć surowy makaron i wszystko porządnie wymieszaj. Makaron wraz z dodatkami przełóż do żaroodpornego naczynia, rozprowadź równomiernie po całym dnie i posyp po wierzchu pozostałym serem.
Krok 3
Piecz pod przykryciem przez około 50 minut, dopóki makaron stanie się miękki i wchłonie cały znajdujący się w naczyniu płyn.
Krok 4
10 minut przed końcem pieczenia odsłoń naczynie, aby ser się zapiekł, tworząc złocistą i chrupiącą warstwę
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl