Przygotowanie |
Krok 1 |
Szynkę konserwową pokrój w cienkie paski lub kostkę. Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Włącz piekarnik i ustaw temperaturę na 180°C. Do miski wsyp całą zawartość opakowania Fix Knorr. Dodaj połowę tartego sera, śmietanę, 400 ml wody oraz pokrojoną szynkę. |
Krok 2 |
Całość połącz w jednolitą masę. Dorzuć surowy makaron i wszystko porządnie wymieszaj. Makaron wraz z dodatkami przełóż do żaroodpornego naczynia, rozprowadź równomiernie po całym dnie i posyp po wierzchu pozostałym serem. |
Krok 3 |
Piecz pod przykryciem przez około 50 minut, dopóki makaron stanie się miękki i wchłonie cały znajdujący się w naczyniu płyn. |
Krok 4 |
10 minut przed końcem pieczenia odsłoń naczynie, aby ser się zapiekł, tworząc złocistą i chrupiącą warstwę |