Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym
  • 15 minut
  • 3 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • makaron farfalle (kokardki) - 250 gramów
  • białe szparagi - 250 gramów
  • szparagi zielone - 250 gramów
  • pomidorki koktajlowe - 5 sztuk
  • śmietana 36% - 2 łyżki
  • świeżo mielony pieprz - 1 szczypta
  • cukier - 1 szczypta
  • Naturalnie smaczne Zapiekanka makaronowa z szynką Knorr - 1 opakowanie
  • świeża bazylia - 1 garść

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj makaron al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie obierz wcześniej umyte szparagi, odetnij z nich zdrewniałe końcówki. Z dobrych już szparagów odetnij czubki, resztę warzywa pokrój ukośnie na 4 cm kawałki. Umyj i pokrój pomidory na ćwiartki.
  2. W garnku zagotuj 300 ml wody, wrzuć do niej białe szparagi, gotuj je przez 5 minut na średnim ogniu, po czym do garnka dodaj zielone szparagi i kontynuuj gotowanie jeszcze przez kolejne 5 minut, aż szparagi będą miękkie. Dodaj śmietanę i Knorr Naturalnie smaczne - Zapiekanka makaronowa z szynką, dokładnie wymieszaj, gotuj aż sos zgęstnieje.
  3. Do sosu ze szparagami dodaj makaron, porwane listki bazylii, całość dokładnie wymieszaj. Makaron rozłóż do talerzy, udekoruj z wierzchu pomidorami , pozostałymi listkami bazylii oraz końcówkami szparag.