Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym

66


Łatwe


30 min.


3 os.

Składniki
makaron farfalle (kokardki)250 gramów
białe szparagi250 gramów
szparagi zielone250 gramów
pomidorki koktajlowe5 sztuk
śmietana 36%2 łyżki
świeżo mielony pieprz1 szczypta
cukier1 szczypta
Naturalnie smaczne Zapiekanka makaronowa z szynką Knorr1 opakowanie
świeża bazylia1 garść
Przygotowanie
Krok 1
Ugotuj makaron al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie obierz wcześniej umyte szparagi, odetnij z nich zdrewniałe końcówki. Z dobrych już szparagów odetnij czubki, resztę warzywa pokrój ukośnie na 4 cm kawałki. Umyj i pokrój pomidory na ćwiartki.
Krok 2
W garnku zagotuj 300 ml wody, wrzuć do niej białe szparagi, gotuj je przez 5 minut na średnim ogniu, po czym do garnka dodaj zielone szparagi i kontynuuj gotowanie jeszcze przez kolejne 5 minut, aż szparagi będą miękkie. Dodaj śmietanę i Knorr Naturalnie smaczne - Zapiekanka makaronowa z szynką, dokładnie wymieszaj, gotuj aż sos zgęstnieje.
Krok 3
Do sosu ze szparagami dodaj makaron, porwane listki bazylii, całość dokładnie wymieszaj. Makaron rozłóż do talerzy, udekoruj z wierzchu pomidorami , pozostałymi listkami bazylii oraz końcówkami szparag.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl